Waarom nog belichten als het lichtniveau per dag boven de 20 Mol uit komt?

Zoals je in deze grafiek kan zien, dat je vanaf week 13 t/m week 36 voldoende groeilicht hebt voor optimale groei. De opbrengst van de producten moet wel heel erg hoog zijn of de energieprijzen wel heel erg laag om in deze weken door te belichten. Naast financieel is het milieutechnisch ook niet meer van deze tijd. 

De Wereld is behoorlijk veranderd op diverse punten. Dat de ijskappen sneller smelten dan verwacht. Dat steeds meer mensen inzien dat hier snel verandering in moet komen om het tij nog te kunnen keren. 

Afhankelijk van andere landen

Produceren in ‘lagelonen’ landen waar we dan ook gelijk meer afhankelijk van worden. Door de energiebehoefte die we nodig hebben, worden we ook steeds afhankelijker van het buitenland, waar ook landen tussen zitten waar we eigenlijk niet afhankelijk van willen zijn.

Ook afzetgebieden zoals China, Rusland waar sommige bedrijven hun focus op hebben gelegd zijn niet meer vanzelfsprekend.

De vrijheid die wij ervaren in Europa moeten we koesteren. Dit is ook de enige stabiele afzetmarkt waar we ons veilig op kunnen focussen. 

Wat te doen?

Minder fossiele brandstoffen gebruiken per eenheid product, maar misschien ook per oppervlakte.

Niet meer belichten in de winter dus geen jaarrond productie meer òf veel efficiënter omgaan met ‘groeilicht’. Veel minder uren belichten (zie grafiek) en belichten zonder Son-T, maar minimaal met hybride, maar wordt heel snel interessant met 100% Led.

Je productie niet focussen op één land. 

Stelling!

De druk op het klimaat en fossiele brandstof wordt steeds hoger.
De energieprijzen blijven hoog.
Wie over 2 jaar nog met volle bak belicht met alleen Son-T is over 5 jaar geen tuinder meer of produceert alleen nog seizoens-teelten!

image002

Terug naar overzicht