Opleveringsmetingen van aangeschafte Led-installaties moet op de schop!
Het is niet meer van deze tijd dat meten in de kas van uw groeilichtinstallatie wordt uitgevoerd met een Li-cor parmeter (400 – 700 nm). Voor de Son-T als groeilicht meet deze meter heel erg goed, maar bij installaties waar veel rood in het spectrum zit, dan een afwijking naar boven.
Bij Led waar ook FR in het spectrum aanwezig is moet zeker met een Spectrometer gemeten worden. Hiermee wordt elke golflengte in nm van 380 – 780 nm vastgelegd.
Deze meting moet dan ook over het hele stramien gemeten worden, dan goed te zien of elke kleur in het spectrum gelijkmatig verdeeld wordt.
Hoe nu veel gemeten wordt is echt niet meet toelaatbaar. Dan wordt het stramien gemeten met een Li-Cor en nog één meting met een spectrometer. Als er FR in het spectrum aanwezig is wordt het percentage FR wat met de Spectrometer gemeten is bij de Li-Cor meting opgeteld en dat is dan het resultaat van de totale meting. Dus de resultaten van twee verschillende meetinstrumenten die bij elkaar opgeteld worden.
Daar komt nog bij dat de Li-cor meter een gedeelte in het Fr spectrum meeneemt en die zelfde FR wordt ook nog een keer met de Spectrometer gemeten. Dus een gedeelte als je het bij elkaar optelt, dubbel gemeten.
Ik durf de stelling aan om te zeggen dat met de huidige methode teveel wordt gemeten.
Daarom wordt het tijd en denk dat alle kopers van Led-licht een opleveringsmeting moeten eisen waar elke nanometer tussen de 380 – 780 gemeten moet worden met één meetinstrument over het hele stramien.
Dan ook heel goed te zien waar de pieken in het blauw, groen, rood en FR liggen. Een FR piek op 705 nm is veel minder effectief dan een FR piek van 730 nm.
Hier wordt ook duidelijk wat het rendement van de Led-installatie is middels meting van de PPF per watt/m2 PAR