Einde van de 2e Gouden Eeuw?

Het volk lijkt redeloos, de beleidsmakers radeloos en het land reddeloos! Zo was het in 1672, maar hoe is het nu in 2022?

Energie schaarste, energieprijzen, milieuvraagstukken, fossielvrij produceren, Co2 behoefte, Co2, NOx en NH3 uitstoot,  jaarrond produceren van tuinbouwgewassen, de consument/ supermarkt jaarrond kunnen voorzien, arbeidsbehoefte en aanbod, medewerkers jaarrond een baan kunnen aanbieden of alleen, bij niet meer jaarrond kunnen telen, seizoensarbeid, en niet te vergeten de  exportwaarde van alle glastuinbouw producten. 

Gaan we alleen nog maar produceren voor ons eigen land? Wij als exporterend land, waar onze kracht ligt en ook onze basis hoe Nederland nu ingericht is en waar we met z’n allen (alle Nederlanders) decennia van hebben geprofiteerd.  

Met de huidige energieprijzen is er niet meer rendabel te produceren. Dus de teeltschema’s worden aangepast of kassen worden niet meer gebruikt voor productie van verse groente of bloemen in de winterperiode. Het helpt de milieuvraagstukken op korte termijn, maar de glastuinbouw draagt niet veel meer bij aan de export. Dit geldt niet alleen voor de glastuinbouw maar ook voor de totale toelevering want die drijven mee met het succes van de glastuinbouw. 

Moeten we er aan wennen dat onze welvaart van de afgelopen 30 jaar verloren gaat. Minder consumeren, dus consuminderen, minder jaarrond producten, weer meer naar seizoenproducten. Als dit werkelijk het nieuwe model gaat worden dan vallen we met z’n allen terug naar een welvaartspeil van ruim voor de eeuwwisseling, zie grafiek cbs ‘koopkrachtontwikkeling’. 

Moeten we de 2,4 miljard kuub aardgas per jaar die glastuinbouw nodig heeft, en dit gaat in een rap tempo naar 1 miljard kuub, dan niet meer gebruiken. Moeten wij als glastuinbouw geen elektra meer produceren voor het Nederlandse net en de restwarmte en Co2 gebruiken om de gewassen te laten groeien, terwijl de energiecentrales de warmte die vrij komt vrijwel niet gebruikt wordt en de Co2 vrij de lucht in gaat. Moet de glastuinbouw niet meer een onderdeel worden van de totale energietransitie? Trouwens van de 1 miljard kuub gas exporteert de NL Glastuinbouw voor  20 miljard, wat zorgt  aan buitenlandse valuta. Daar heeft heel Nederland profijt van. 

Er moet veel meer en duidelijker uitgelegd worden, waar we met z’n allen voor staan en een beetje minder politiek bedrijven a.u.b, want dan gebeurt er echt niets. 

Eén voorbeeld over meer/beter uitleg: Nederland moet van het gas af om  het milieuprobleem te helpen oplossen, terwijl Duitsland aan het gas moet om het milieuprobleem beet te pakken. 

Nu lijkt het volk soms weer redeloos, de beleidsmakers redelijk radeloos en het land behoorlijk reddeloos!

Maar daar kunnen we met alle sectoren en alle burgers gezamenlijk uitkomen. Dit kunnen we alleen als we de gezamenlijk één stip op de horizon kunnen zetten.

 

image001 1

Terug naar overzicht